Historie van de BU5
De BU5 is in 1889 gebouwd op de helling van Spakenburg, Scheepswerf Nieuwboer. Opdrachtgever was Dirk de Graaf (Sim). De botter kreeg de naam BU58. BU is de afkorting van Bunschoten, de stamnaam van alle visserschepen die Spakenburg als thuishaven hadden. 58 was het volgnummer.
Dirk Sim was een echte visserman. Hij en zijn bemanning viste op paling en ansjovis op het IJsselmeer en de Zuiderzee.
Toen de familie van Dirk Sim het vissersschip verkocht in 1952 kwam het schip in handen van een Joodse familie uit Amsterdam. In 1952 werd het schip door deze familie in gebruik genomen voor recreatieve doeleinden. De familie is 16 jaar eigenaar geweest van de BU58 toen zij het in 1968 verkochten aan een studentengroep. De studenten gebruikte de BU58 als woonschip en hebben 10 jaar lang gebruikt gemaakt van de BU58.
In 1978 heeft Bob de Belg de BU58 overgenomen. Het schip was slecht onderhouden en verkeerde in een zeer slechte staat. Bob De Belg heeft het voormalig vissersschip gerestaureerd. Na 7 jaar van hard werken was het schip weer bevaarbaar. De botter werd in 1985 verkocht aan Jan Geerts. Hij heeft het schip 6 jaar gebruikt met recreatieve doeleinden.
In 1991 kochten Jacob Koelewijn en zijn vrouw Wijmpje het schip en hebben de BU58 omgenummerd naar de BU5. Dit was het nummer van Jacob's Groof (opa in het Spakenburgs). Jacob en zijn vrouw hebben het schip door de jaren heen helemaal gerestaureerd. Jacob en Wijmpje hebben een passie voor het culturele erfgoed. Jacob heeft veelal eigenhandig de rstauraties aangepakt.
Inmiddels is de BU5 de enige botter in de haven van Spakenburg die echt van origine in Spakenburg gebouwd is. De mallen van dit schip zijn nog steeds aanwezig op helling Nieuwboer.
De BU5 heeft een vaste ligplaats in de 'Oude Haven' aan de kant van de Hoekstraat. Scheepswerf Nieuwboer, één van de laatse ambachtelijke operationele scheepswerven in Nederland, is op steenworp afstand. Voor groot restauratie klussen wordt het ship nog steeds op de helling getrokken. Zo kan Jacob met zijn bemanning en andere vrijwilligers werken aan het behoud van dit prachtige schip met een schat aan historische waarde.